Koks spausdintuvas geresnis – lazerinis ar rašalinis?

2017-08-30

Jeigu nusprendėte įsigyti spausdintuvą, tikriausiai pirma mintis šovusi į galvą yra koks, lazerinis ar rašalinis? Vieno atsakymo, kuris geresnis nėra, tai priklauso nuo asmeninių poreikių: ką žadate spausdinti; kokius kiekius; kokios spaudo kokybės Jums reikia; koks pirkinio biudžetas ir panašiai. Šiame straipsnyje pateiksime Jums skirtumus tarp rašalinės bei lazerinės technologijų ir pasakysime kuris variantas tinkamesnis pagal Jūsų poreikius.

Skiriamoji geba (spausdinimo rezoliucija / spausdinimo kokybė)
Šis parametras yra matuojamas taškais colyje (dpi). Kuo didesnė skiriamoji geba, tuo spausdinimo kokybė bus geresnė.

Lazeriniai spausdintuvai dažniausiai turi 600 x 600 dpi rezoliuciją, nors dabar jau dauguma gamintojų stengiasi pateikti aukštesnės spausdinimo kokybės galimybę (1200 x 1200 dpi). Taigi, tokios rezoliucijos Jums pilnai užteks spausdinant dokumentus, kuriuose norite matyti kokybiškas diagramas, schemas ir ne foto kokybės paveikslėlius.

Rašaliniai spausdintuvai su spausdinimo rezoliucija yra pranašesni už lazerinius. Jų skiriamoji geba gali būti ir 4800 x 1200 dpi, ir net 9600 x 2400 dpi. Taigi, su šios technologijos spausdintuvu Jūsų spausdinami vaizdai bus ryškesni, bus geriau atkurtos spalvos. Jeigu ketinate spausdinti ryškius paveikslėlius ar net nuotraukas, siūlytume rinktis rašalinį spausdintuvą.

Spausdinimo greitis
Šis parametras yra matuojamas lapais per minutę (ppm), t.y. kiek A4 formato lapų spausdintuvas gali atspausdinti per 60 sekundžių. Taigi, jeigu Jūs spausdinate mažai, Jums pakaks nedidelio greičio. Jeigu spausdinate daug ir dažnai, reiktų rinktis aukštesnį greitį turintį spausdintuvą.

Lazerinių spausdintuvų greitis yra labai platus. Paprasti spausdintuvai, skirti daugiau namų vartotojams arba nedideliems biurams, dažniausiai turi 18 – 20 ppm greitį. Jo tikrai pilnai Jums užteks jeigu numatomas apkrovimas yra apie 1000 spaudų per mėnesį. Vidutinės klasės lazeriniai spausdintuvai, turi 25 – 35 ppm greitį. Taigi, tokį spausdintuvą reiktų rinktis jeigu planuojate spausdinti 3000 – 5000 spaudų per mėnesį. Na, o spausdinantiems dar daugiau, reikia rintis spausdintuvą, kurio greitis yra 40 ppm ir daugiau (šiuo metu rinkoje yra lazerinių spausdintuvų, kurie gali spausdinti net iki 80 lapų per minutę).

Deja, rašaliniai spausdintuvai tokio didelio greičio kaip lazeriniai pasiūlyti negali. Patys paprasčiausi modeliai spausdina tik 8 puslapių per minutę greičiu. Tokio spausdintuvo užteks spausdinant namuose. Žinoma, yra ir didesnį greitį turinčių rašalinių spausdintuvų (15 ppm, 18 ppm, 22 ppm ir t.t.) taigi, rašalinį spausdintuvą galite rinktis, jeigu planuojamas apkrovimas būtų iki 2000 spaudų per mėnesį.

Spalvinis arba juodai baltas spausdinimas:
Lazeriniai spausdintuvai yra dviejų rūšių spausdinantys juodai baltai ir spausdinantys spalvotai. Taigi, jeigu Jums reikia spausdintuvo kuris spausdintų tik nespalvotai, rinkitės lazerinį įrenginį.

Rašaliniai spausdintuvai yra spalvotai spausdinantys įrenginiai. Taigi, jeigu Jums nereikia spalvinio spausdinimo apsvarstykite ar verta įsigyti rašalinį įrenginį.

Maksimalus popieriaus formatas
Tiek lazeriniai tiek rašaliniai įrenginiai gali būti spausdinantys A4 arba A3 formatą. Dažniausiai A3 formato lazeriniai spausdintuvai yra tikrai brangūs. Taigi, jeigu planuojate spausdinti nedaug, bet Jums būtinas A3 formatas, rekomenduotume rinktis rašalinį spausdintuvą arba daugiafunkcinį įrenginį.

Sąsajos (jungtys)
Lazeriniuose ir rašaliniuose spausdintuvuose gali būti tos pačios jungtys, pagal šį parametrą šių dviejų technologijų spausdintuvų galimybės yra visiškai lygios.

Populiariausios jungtys:


Daugiafunkcinio įrenginio galimybės:
Ir rašaliniai ir lazeriniai spausdintuvai taip pat būna ir daugiafunkciniai. Jie gali turėti tas pačias galimybes, t.y. ir skenavimą, ir kopijavimą, ir siutimą faksu.

Pagal šiuos parametrų skirtumus jau turėjote nuspręsti, kokia technologija spausdinančio įrenginio Jums reikia. Jeigu dar neapsisprendėte, pateikiame Jums kiekvieno spausdintuvo privalumus bei trūkumus.

Lazeriniai spausdintuvai

Privalumai:

Rašaliniai spausdintuvai

Privalumai: