Mano krepšelis

3 D spausdintuvų galimybės ir panaudojimas

2017-08-30

Atsiradus internetui, laikraščių ir žurnalų spauda patyrė šiokį tokį nuosmukį, tačiau ne visoms spaudos rūšims gresia tas pats. Šiandien pažangiausia spauda atliekama 3D spausdintuvais, kurių praktinė nauda yra akivaizdi įvairiose srityse – pradedant automobilių pramone baigiant medicina. Ši naujovė tampa vis aktualesnė, nes pirmiausiai leidžia įvairių detalių ar dalių gamybos metu tausoti tiek energijos, laiko ir pinigų išteklius.

3D vizualizacijoje iš anksto numatomas kiekvienas detalės išlinkis ir jo forma, todėl 3D spausdintuvai sukuria reikalingas detales sunaudodami tik tiek medžiagos (plastiko, plieno ir t.t.), kiek jos tiksliai reikia. Iki šiol įvairios detalės ir dalys įvairiems daiktams (automobilių dalims, žaislams, baldams, statybinėms medžiagoms ir t.t.) būdavo išgaunamos mechaniškai išgręžiant, kiaurymes, klijuojant, montuojant. Šiandienos 3D spausdinimo technologijos leidžia vienu veiksmu išgauti reikalingos formos detalę taip greitinant gamybą ir mažinant jos išlaidas.

Jau įprasta tapo 3D spausdintuvais gaminti detales iš plastiko, gumos, stiklo, metalo, keramikos ir t.t. Yra net dvidešimt 3D spausdinimo technologijų, kurių kiekvienai naudojama vis kita medžiaga. Ateityje tikimasi ištobulinti šias technologijas taip, kad viename 3D spausdintuve būtų galima gaminti detales ir dalis kartu naudojant kelias skirtingas medžiagas.

Kaip atrodo gamyba 3D spausdintuvu? Tai nėra greitas procesas – paprastai per vieną valandą pagaminama 1 kv. cm dydžio detalė. Jeigu tai – 3D spausdinimas plastiku, tai spausdinimo metu speciali galvutė nedideliais kiekiais išleidžia lydyto plastiko siūlelius, kurie pamažu klijuojasi vienas prie kito kol suformuojama makete numatyta detalė. Kitais atvejais (tarkime plieno ar keramikos detalių gamyba) gamyboje naudojami atitinkamos medžiagos milteliai yra maišomi su klijais ir sluoksnis po sluoksnio klijuojami bei dažomi tol kol, kol „užauginamas“ 3D projektas.

3D spausdintuvų pasaulyje yra įvairių dydžių. Įrenginio dydis implikuoja didžiausią įmanomą spausdinamų detalių ar daiktų dydį. Tarkime, Kinijoje buvo pagamintas milžiniškas 10 metrų pločio, 6 metrų aukščio ir 150 metrų ilgio 3D spausdintuvas, kuris iš betono mišinio per vieną dieną „atspausdinto“ betono namą. Tai tik įrodo, kad šių įrenginių galimybės yra praktiškai neribotos, o pažangių ateities technologijų dėka greitai galime tikėtis ir dar daugiau neįtikėtinų rezultatų įvairiose pramonės ir inžinerijos šakose.

Bene „kilniausias“ 3D spausdinimo panaudojimo būdas pastebimas medicinoje, kurioje šis atradimas sukėlė tikrą protezavimo revoliuciją. Šie spausdintuvai gali idealiai atkurti kaulų, audinių struktūrą, pagaminti tvirtus, žmogaus anatomijai idealiai tinkančius protezus ir taip sugrąžinti gyvenimo džiaugsmą nelaimių metu nukentėjusiems žmonėms.

3D spausdinimas yra tik pradžia – ambicingiausi pasaulyje inžinieriai metai iš metų pristato vis galingesnius, patikimesnius ir naujų funkcijų turinčius 3D spausdinimo įrenginius, kurie ateityje palengvins daugelio mūsų gyvenimus. O geriausia naujiena yra tai, kad 3D spausdintuvai yra prieinami kiekvienam jau dabar. Lietuvoje parduodami įrenginiai padės išpildyti asmeninius 3D projektus ir pagamins Jums reikalingas plastiko detales.

« Atgal